ГАРБУЗ: ІСТОРІЯ, ТРАДИЦІЇ І
КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ
Цей овоч родом з Північної Америки. А назву
свою він отримав від грецького "Pepõn" - велика диня. Ще до прибуття
перших переселенців, гарбуз була одним з основних продуктів на столі індіанців.
Вони смажили гарбузове смуги на вогнищах протягом всієї зими.
М'якоть гарбуза смажили, пекли, випалювали і
сушили. Гарбузове насіння їли, а з сушеної гарбуза робили борошно.
Шкірка гарбуза використовувалася як
контейнерів для зерна, бобів і насіння, а з гарбузового смуг індіанці ткали
циновки.
Коли Колумб привіз гарбузове насіння до
Європи, цей овоч почали використовувати для того, щоб нагодувати худобу, а не
людей. А в цей час не будь гарбуза багато з ранніх поселенців, можливо, померли
від голоду.
У перші поселення гарбузові «мушлі»
використовувалися як форми для стрижки, щоб створити рівну і круглу зачіску.
Саме тому «нових англійців» іноді називали "pumpkinheads" (гарбузові
голови).
Хеллоуїн
Це свято стався до того, як європейці
дізналися про гарбузі, тому світильник «Джека» вирізали з ріпи і картоплі на
ірландських і шотландських святкуваннях (свято має кельтське коріння), а
англійці використовували буряк. Коли європейські поселенці прибули до Америки,
вони виявили, що американська гарбуз ідеально підходить для того, щоб з неї
вирізати світильник «Джека».
У гарбузі містяться солі калію, кальцію,
магнію, заліза, цукри, вітаміни С, В, В2, РР, Т, каротин, білок, клітковина.
Крім цього, з гарбуза виділено речовину, переважна зростання туберкульозної
палички. Насіння гарбуза володіють протиглистовою властивістю, вона корисна
тим, хто страждає від хвороб серця, нирок, ожиріння, гіпертонії, запорах та
холецистит.
Вітамін Е, що міститься в гарбузі, уповільнює
процес появи зморшок, а каротин разом з вітаміном Е запобігають старінню клітин
і захворювання на рак. Він також підтримує роботу слизової сітківки ока,
посилює імунітет, захищаючи тіло від бактерій і вірусів.
Завдяки високому вмісту рідкісного вітаміну Т
гарбуз можна по праву назвати кращим гарніром до страв з яловичини, свинини та
іншим жирним страв, оскільки вітамін Т сприяє засвоєнню важкої їжі і
перешкоджає ожирінню. Напевно, саме за це властивість гарбуз так люблять
дієтологи, які рекомендують цей овоч всім, хто мріє розлучитися із зайвими
кілограмами. До того ж гарбуз - чемпіон серед овочів за вмістом заліза, а
значить, любителів гарбуза можна дізнатися по хорошому кольору обличчя і
веселому настрою.
Немає коментарів:
Дописати коментар